ideer

Surdeigens stressprotest

Wikipedia sier at «Surdeig er en gjæret deig som blandes i ny deig for å få den til å gjære. Surdeigen lages av en blanding av varmt vann og mel, hvor det utvikles melkesyrebakterier, og gjærsopper som forgjærer sukkerarter til alkohol og kullsyre». Jeg vil hedve at en surdeig innebærer noe langt mer enn hva nettleksikonet gir inntrykk av.

Motkultur til hutigmatbransjen

Motkultur til hutigmatbransjen

I vårt samfunn verdsettes ofte effektivitet høyere enn tidkrevende prosesser – kanskje på bekostning av kvalitet? Surdeigen kan tolkes som en liten protest mot moderne matkultur. Men viktigst av alt – surdeigen gjenspeiler en av livets dyder; surdeig en øvelse i tålmodighet. Hvert skritt tar tid, og nettopp tid er den viktigste ingrediensen du kan tilsette bakverket. For ikke å nevne i livet for øvrig.

I.            Ta deg tid

Surdeigen kan være litt tam i starten, men vær tålmodig; særlig mens den ennå er ung, men også i bakeprosessen når den blir eldre. Et forhastet brød kjennes på smaken.

II.            Bli kjent

Studer hvordan surdeigen oppfører seg ved ulike temperaturer, hvilke type mel den trives med, reaksjon på lys & mørke og andre omstendigheter. Vær observant.

III.            Gi den en vennlig dytt

Det er ingen skam å be om hjelp. Tilsvarende gjelder for surdeigen. Brødet er målet, ikke surdeigen, og noen ganger kan naturlige tilsetningsstoffer skape futt i hevingsprosessen. Her har du et eksempel: magisk maltekstrakt

IV.            Stol på at den kan ta vare på seg selv

Surdeigen er levende. Den lever et selvstendig liv, og har til en viss grad evne til å utvikle seg på egne ben. Se hva som skjer når du lar den være i fred.

V.            Vær kreativ og eksperimenter

Spill på lag med surdeigen, og lek dere med forskjellige innslag som kanskje er kontroversielle brød-ingredienser. I et ressursperspektiv kan du tilsette deigen rester av ris, kokte poteter, en lunken øl-skvett, eller bare ta det du har for hånden. For å ikke bli helt toro-fascist kan jeg faktisk anbefale mills potetmos-pose hvis alternativet er at den går i bosset.

På arabisk finnes det en hyppig brukt frase for å være tålmodig: “swaie, swaie”. Direkte oversatt betyr det “skritt for skritt”, men innholdet kan stikke dypt. Ta det rolig, og være i takt med sine relasjoner. Det handler om harmoni og samstemthet med omgivelsene. Sånn er det med surdeigen òg. Ta det swaie, swaie, så lykkes du nok! – med baksten, og fremtiden.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s