ideer

Restefest

Jeg har gitt opp å prøve å skjule at jeg er en freak når det kommer til restemat. Jeg kan foretrekke det som ligger igjen på andres matfat framfor ferske retter. En del av et brød er mer attraktivt enn å ta skalken av et nytt. Det kan gi meg noen rare blikk. Samtidig er det påskudd for ressursbesparende eksperimentering. Noen ganger går det skikkelig galt. Andre ganger har det resultert i smakfulle og spennende små retter. 

Mål(tid): frokost

Spinatscones – med oliven og potet

Plan: brød

Resteutgangspunkt: potetsalat, oliven

Oppskrift: Gaffelknus potetbitene, rør inn havregryn, salt, vann, oliven, oppkuttet spinat, vann, maismel, bakepulver, potetmel og hvetemel. Stekes på 230 grader til de er gylne og sprø.

Resultat: skikkelig godt – særlig med hvit geitost og tomat på.

Mål(tid): middag

Plan: falafel

Resteutgangspunkt: ris, kål

Oppskrift: bløtlegg kikerter, kidney beans og linser over natten. Kok dem en time dagen etter og stavmiks dem sammen med kokt kål, løk, hvitløk, chili, sitronsaft og den gamle risen – det gjør deigen klissete og utgjør bindemiddelet for falafel-deigen. Tilsett krydder – salt, pepper, cumin, chili, koriander, oregano og det du syns lukter godt. Rør massen og tilsett litt bakepulver samt diverse mel i form av havregryn, hvete og potetmel etter lyst til massen er formbar og mindre klissete. Stekes så som en liten bolle på middels temperatur i jernstekepanne til falefelen er gylden på begge sider.

Resultat: bønne-burger til arabisk festmåltid med storesøster.

Middagen ble toppet med en flaske rødvin. Det tilførte nødvendigvis middagen magi, men var også et oppgjør etter et veddemål inngått mellom søskenparet i våres. Storesøster og lillesøster konkurrerte om å komme først hjem fra Dovre ved å haike. Den eldste søstra ankom sin hybel før den yngste, og seieren skulle premieres med en påspandert vin på deling. Taperen, jeg, holdt mitt løfte og vel så det i form av falafelkos og hjemmebakt pita. For videre lesing om haikehistorien: https://sensingtherabbithole.wordpress.com/2012/06/01/transportorens-byttehandel/

Den vinnende storesøstra spretter rødvinspremien ved oppgjørets time etter vårens veddemål

Mål(tid): dessert

Plan: sjokolademousse

Begrensning: fravær av kakaopulver, melk og fløte

Resteutgangspunkt: banan og yoghurt

Oppskrift: Lag eggedosis av 2 ss sukker og 2 eggehviter som vispes til en stiv masse. Smelt 50 gram smør og 100 gram mørk sjokolade over vannbad. Bland inn 2 moste bananer, kanel, salt, en halv kopp sterk kaffe, finkuttet chili, knuste mandler og 1 dl tyrkisk yoghurt sammen med sjoko-smør-massen. Vend så den stivpiskede eggehviten forsiktig inn i røren. Settes i kjøleskapet til den får ønsket tykkelse. Frister det med sjokolade-is dekket med mousse-saus kan fryseren anbefales for en to timers nedkjøling.

Resultat: glade venner og runde mager

 

Blir du resteinteressert eller restoman i nærmeste eller fjerneste fremtid – ta en tur innom restematbloggen: http://restemat.blogspot.no/

God rast!

Reklamer

En tanke om “Restefest

  1. Så morsomme retter! Du må ikke glemme å skrive om dine resterundstykker med gulrøtter, soltørket tomat og ost. De var utrolig gode! Restemat er undervurdert, og jeg liker virkelig det kreative elementet :-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s