kultur

Surt det, pølsa

Den norske grillsesongen er godt i gang. Ja, faktisk startet den for mange måneder siden. Disse nordboerne venter ikke på de høyeste temperaturene, men så snart det er «varme i sola» kjører de opp grillen, om de vil eller ikke. Allerede i april, når gradestokken viser over 10 kan disse skapningene fra nord observeres på verandaer og i parker. Ofte kan de tulle seg inn i tepper og strikkaluer, men ser du godt etter er det faktisk levende krabater inni de tjukke ullklærne. Men aldri alene. De opptrer etter hovedregelen i en gruppe. Sjelden to, men det kan også forekomme.

Før permafrosten har forlatt verandaen kaster de våryre nordmennene pølse på grillen

Titter sola endelig fram i Norge, og det kan anes en teaser av første vårdag, nøles det ikke med å dra frem grill, og kull og tennvæske, og far legger på sprang til Rema og kjøper pølse, lompe og tørka løk. Da skal det grilles, og vegetarianerne bør helst skygge banen. En diskusjon om kosthold eller miljøhensyn er fullstendig uhørt på en grilldag som denne. Ingenting kan stoppe nordmannen som har fått pølse på hjernen og griller i hode. Jeg tenkte å komme med noen kjappe opplysninger om denne grillmaten. For noen er dette sikkert bare pølsevev, men da kan man jo spørre seg selv hvor dette uttrykket kommer fra (?) For denne pølsa inneholder noe som kalles MUK. Litt fakta følger:

Pølsens ingrediens

MUK = mekanisk eller maskinelt utbenet kjøtt. Dette innebærer at rester fra skrotten utnyttes til produksjon av en rekke matvarer som pølse, kjøttboller, snitsler og karbonader. MUK fra kylling og kalkun kan lovlig benyttes i matvarer, i motsetning til MUK fra storfe og sau grunnet sykdomsrisiko. Ifølge merkebestemmelser kan imidlertid ikke stoffet stemples som kjøtt, da kjøttets cellestruktur ødelegges når MUK skilles ut. Mattilsynet mener at det kan være økt risiko for bakterier i MUK fordi deigen er mye tynnere og finere enn opphakket kjøtt, men det vil pølsemakerne naturligvis si seg uenig i. Videre viser svenske forskningsstudier at bearbeidede kjøttprodukter som pølse og bacon øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen. Risikoen avhenger av mengden inntak. For et daglig forbruk på 50 gram bearbeidet kjøtt øker risikoen med 20%. Og her er det tilsetningsstoffene for holdbarhet som trekker pølsa ned, ikke kjøttet i seg selv (i den grad pølsa inneholder kjøtt vel og merke).

Trosser regnet med Bergans, paraply og gummistøvler

Nok pølsepropaganda for denne gang. Man kan jo alltids grille en maiskolbe om man skal være så prippen. Det gjorde disse folka jeg møtte en regntung Sankthansaften i Hedmark. Store, mørke skyer hang over Mjøsa fra morran til kveld, men ikke tro at det la noen demper på stemninga. En gruppe innfødte tok med en haug paraplyer og kledde seg opp som nordlandske fiskere – bare sydvesten mangla – så blei det grillkveld og pølsefest åkkesom. Barna var glade og foreldrene hadde det ikke så gæli de heller, sa døm.

Det ser ut til at lite kan stoppe nordmennenes grillglede, foruten det tilsynelatende alltid oppstående problemet – større etterspørsel enn tilbud. Eksempelvis bergensstudenter som måtte ta til takke med pølse i stekepanne og grillfest i stua en vårdag da det ikke var ledige plasser å finne i Nordnesparken. Videre observerte jeg en vestkantkjekkas storme inn på  utlendigsbutikken ved Carl Berner i Oslo. Han græbbet til seg en engangsgrill og utbrøt «åh, flaks – jeg tror du er den siste butikken som har flere igjen».

Men apropos denne engangsgrillen, som tilsynelatende er så praktisk og populær. Det viser seg at det selges over én million engangsgriller årlig i Norge. Et årsforbruk byr derfor på 200 tonn restavfall, hvilket utgjør et stort avfallsproblem. Grillene er energikrevende å produsere og inneholder kull av lav kvalitet, hvilket skaper ytterligere miljøproblemer. Redningen, for de som ofte befinner seg i nærheten av Sofienbergparken i Oslo, er offentlig flergangsgrill: http://www.matprat.no/sesonger/grillmat/folkets-forste-fellesgrill-er-pa-plass/. For oss andre kan man alltids mure sin egen grill? For tips: http://www.viivilla.no/Gjor-det-selv/Hage-og-uterom/Lag-grillen-selv-47611. Alternativt er IKEA’s handy bøttegrill et snertent alternativ.

«Vil du komme inn, eller?»

Det ser ut til at en rekke prinsipper og verdier legges bort når grillsesongen først er i gang og kjøttstykket er ferdig marinert. Man griller uansett vær og vind. Om så pølsa blir våt, magan eser ut, kroppen blir forgifta eller engangsgrillen blir liggende igjen og laget morsomme sorte flekker i gresset kan det ikke hindre oss i å utføre vår menneskerettighet. Er vi trassige? Vil vi egentlig sitte inne og ete som folk? Trolig ikke – dette er vår norske kultur, folkes!

Reklamer

3 tanker om “Surt det, pølsa

  1. Men er det ikke bra ressursutnyttelse at resten fra skrotten brukes til pølser. Ellers så hadde det jo bare blitt kasta, eller?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s