samfunn

Vannkrig uten lekepistol

Etter et halvår i okkupert land har jeg vendt meg til å dusje en gang i uka, unngå å dra ned i do, samt å kreve doggybag til vannmugga når vi takker for oss på restaurant. I Midtøsten er vann et omstridt tema. Og som vi vet – vann er helt essensielt for eksistensen av liv. Det spiller en avgjørende rolle for hygiene og sanitær, jordbruk, matproduksjon og industri, samt naturens bio-kretsløp. På mange måter er vann mer verdt en diamanter, idet fraværet av vann skaper enorm usikkerhet.

UTFORDRINGER VED OKKUPASJONEN

Konflikten mellom Palestina og Israel er det mange meninger om, og i mine øyne, et livsprosjekt å begripe. Okkupasjonen derimot, som er et redskap for å takle konflikten, men også en del av dagens problemstilling, kan oppsummeres i enkelte punkter. Mens Israels gjennomgangsargument er sikkerhet, må palestinerne betale prisen i form av frarøvelse av elementære rettigheter. Temaene som ofte nevnes er; flytningers rett til å returnere, innskrenket bevegelsesfrihet grunnet separasjonsmuren og kontrollposter, avskåret landjuristiksjon og israelsk nybyggere på palestinsk land, sammenstøtene i Jerusalem, samt begrensninger i vanntilgjengelighet. H2O er ukas topic.

VANNKILDER OG FORBRUK

Vanntilførselen i Palestina og Israel består i hovedsak av to kilder – det første lokaliseres i Mountain Aquifer, nord for Beersheva der oppsamlingen skjer på grunnlag av reinvann som distribueres til Israel, israelske nybyggere i Palestina, samt til de fleste palestinere på Vestbredden. Den andre kilden er Jordanelven som renner fra Galilea til Dødehavet, med tilløpene til denne som påvirker vannmengden i selve elven. Denne kilden dekker 1/3 av vannbehovet til Israel. Palestinas  styresmakt gjennom P.A., Palestinian Authorities, har ingen rettigheter til vannet i Jordanelven, men palestinere med midler kan likevel kjøpe vann fra israelske private vannselskaper, men riktignok ikke på lik linje med israelske nybyggere som bor ulovlig på samme territorie. For israelske nybyggere på palestinsk land betyr dette gratis tilgang til ubegrensede mengder vann, mens palestinerne som etter internasjonal lov bor lovlig i okkupert område, uten andre landområder å bosette seg på, må betale for ressursene.

Ordningen har sin bakgrunn i Oslo-avtalen fra 1993 der Vestbredden ble delt inn i områdene A, B og C hvilket fordeler sivil og militær kontroll av Vestbredden mellom Staten Israel og P.A.

Område A – Palestinas (P.A.) juristiksjon

Område B – Palestina (P.A.) og Israels jurisdiksjon

Område C – Israels jurisdiksjon

Område A utgjør 17% av Vestbredden, og inkluderer de palestinske byene underlagt palestinsk kontroll. Område C omfatter 60 % av Vestbredden og her har Israel sivil og militær kontroll. De resterende 23% mellom byene og utkanstrøk defineres som B-områder der P.A. har sivil kontroll, mens det militære ansvaret tilfaller Israel. På denne måten kan Israel kontrollere vannkildene i C-områdene, og er det estimert at Israel kontrollerer 70 % av vannkildene på Vestbredden. Palestinske styresmakters regulering omfatter vannkilder i område A, der P.A. har selvstyre etter papiret å dømme. Imidlertid er Jeriko det eneste eksempelet på palestinske byer med slikt naturlig undergrunnsvannkilde.

Statistisk sett forbruker Israels innbyggere med deres ulovlige nybyggere på palestinsk jord 85% av undergrundsvannet på Vestbredden, mens palestinerne forbruker de gjennværende 15 %.  Per person per dag tilsier statistikken at en gjennomsnittlig palestiner forbruker 135 liter, en gjennomsnittlig israeler i Israel bruker 353 liter, mens en israelsk nybygger i Palestina forbruker i snitt 900 liter vann.

VANNMANGEL OG UDYRKET MARK

Konsekvensene av begrenset vanntilgjengelighet er mange. Ettersom WHO estimerer et anbefalt vannforbruk på lengre sikt til 100 liter om dagen per person, vil vannbegrensningene i Palestinas tilfelle ikke direkte ramme enkeltpersoners drikke eller hygienebehov. Effekten av vannordningene er mer underliggende, som de fleste andre virkninger av okkupasjonen.

For mindre velstående bønder på Vestbredden kan vannprisene bli så stive at kultiveringen av jorden utsettes. Konsekvensen av udyrket mark kan bli katastrofal idet israelsk militærlov, som anvendes i okkupert territorie, tilsier at eiendomsrettighetene til jordbruksområder som forblir udyrket i tre år tilfaller staten Israel. Det finnes mange tilfeller der palestinere mister sin jord på bakgrunn av denne bestemmelsen. Eksempelvis er store jordområder i en landsby i Jordandalen, Gifflick, lagt beslag på av en gruppe israelere som på vegne av staten erklærte landet for sitt. På denne måten vil Israel eller israelske aktører kunne overta land, enten lovlig ut i fra Israels nasjonale lover, eller ulovlig i de tilfellene enkelte forhaster seg i prosessen om å overta landområdene. Men hva angår internasjonal lov vil en slik nasjonal einendomsrettslovgivning støte på problemer i møte med Genevekonvensjonene som regulerer okkuperte territorier – en okkupant har ikke rett til å flytte egne borgere til okkuperte områder, se fjerde Genevekonvensjon artikkel 49, http://www.icrc.org/ihl.nsf/full/380.

MURENS DRENERINGSFUNKSJON

I forbindelse med Israels aktivitet på palestinsk land vil separasjonsmuren som fremdeles er under konstruering være et viktig tema. Israel argumenterer at muren er reist av sikkerhetsmessige grunner, og arbeidet ble påbegynt i 2002 under andre intifada (voldelige sammenstøt mellom Israel og palestinske opprørere) . Ut i fra de internasjonalt anerkjente grensene mellom Israel og Palestina, Green Line, er  85% av muren på palestinsk jord, hvilket betyr av 12 % av Palestina, hvilket inkluderer 8500 palestinere, befinner seg mellom 8 meter høy betong og Israel i et slags ingenmannsland.

Separasjonsmuren er et studie i seg selv, men i forhold til vanndiskusjonen er den av betydning da de palestinske områdene muren er bygd på omfatter flere viktige undergrunnsvannkilder øst for Green Line. På denne måten gir muren Israel tilgang til undergrunnsvann og andre naturressurser på palestinsk land. Godene distribueres som kjent til israelske borgere både i Israel og i israelske ulovlige bosettinger i Palestina. Nybyggerfeltene Ariel og Qedumin illustrerer dette poenget da de lokaliseres i viktige landbruksområder på den nordlige delen av Vestbredden. Se på kartet hvordan muren snirkler seg inn på palestinsk jord – http://en.wikipedia.org/wiki/File:Settlements_map_eng.pdf

FRED I MIDTØSTEN

Så kan man hisse seg opp over korstog og islamistiske terrorister – vi kan skylde på min, din eller vår Gud og anføre religionsforskjeller som leder til evige spiraler med hevnoppgjør, eller late arabere og sinna muslimer som gjør selvmordsbombere av seg på en vanlig fredag formiddag – men så dreier det seg faktisk bare om noe så simpelt som to grunnstoffer som møtes – hydrogen og oksygen. Det er kanskje ikke så fengende som dramaet vi ser på TV, fordi vann er jo flytende og ganske forutsigbart. Kanskje til og med litt kjedelig, for hvem ville vel valgt å drikke vann hvis de fikk tilbud om cola? Vel, jeg velger nå faktisk vann selv, men det er kanskje ikke noe å sprenge seg selv i filler for.

Sånt kan hverfall den freidige nordmann si, som aldri har opplevd at det faktisk ikke er nok til alle. Som kan bade i ressurser av olje, fossefall og fløtemysost sammen med de andre naboene som også spiser middag klokka to. Da kan jeg fortelle at sånn funker det ikke her i verdens navle. En ting er at stereotypier om det fredelige norske folk sikkert har en del sannhet i seg, men det skyldes vel ikke at vi bare er så fantastiske at vi ikke vet annet enn å vende det andre kinnet til. Vi blir bare ikke slått i tryne så grådig ofte.

Det er nok en grunn til at Jesus ikke ble født i Brumunddal.

KILDER

Genevekonvensjonene

Oslo Accords, Protocol on Civil Affairs (Annex 3).

http://www.btselem.org/water

http://www.ifamericansknew.org/cur_sit/water.html

http://www.haaretz.com/print-edition/news/french-parliament-report-accuses-israel-of-water-apartheid-in-west-bank-1.407685

http://www.middleeastmonitor.org.uk/resources/briefing-papers/805-israel-is-stealing-palestinian-and-arab-water

http://www.alternativenews.org/english/index.php/component/content/article/33-west-bank/4094-without-water-palestine-can-forget-about-statehood

http://english.wafa.ps/index.php?action=detail&id=15576

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s